І ось ми йдем у бою життєвому -
Тверді, міцні, незламні, мов граніт,
Бо плач не дав свободи ще нікому,
А хто борець, той здобуває світ.
Гімн УПА

суботу, 7 березня 2020 р.

Тероборона.

Ярема Галайда

Задали мені правильне питання щодо тероборони. В Україні є кілька розумінь щодо ролі цієї структури в обороні  країни та її організації, правил зберігання зброї, постачання тощо.

1. Офіційна.  Скажімо одразу, складається враження, що на офіційному рівні чіткого розуміння що таке тероборона нема. 
Візьмемо, хоча б, трактування поняття «Територіальна оборона» у нашому законодавстві.
«Територіальна оборона — система загальнодержавних воєнних і спеціальних заходів, що здійснюються в особливий період із завданнями: охорони та захисту державного кордону; забезпечення умов для надійного функціонування органів державної влади, органів військового управління, стратегічного (оперативного) розгортання військ (сил); охорони та оборони важливих об'єктів та комунікацій; боротьби з диверсійно-розвідувальними силами, іншими озброєними формуваннями агресора та антидержавними незаконно утвореними озброєними формуваннями; підтриманням правового режиму воєнного стану»


Тобто, це не якась там структура чи організація, а КОМПЛЕКС ЗАХОДІВ.
Задачі по реалізації цього комплексу покладаються на цілу низку військових та цивільних органів, органів правопорядку тощо.

Одним з основних чинників ТО є війська ТрО, створені ще у 2011 році і відтворені у 2014 у вигляді БТрО, які потім були, по просту, передані у «лінійні» війська в якості поповнень, увібравши в себе той надлишок добровольців, який тоді існував.

Тому, на їхню заміну були створені нові підрозділи ТрО - батальйони і загони + роти охорони військкоматів. Пізніше батальйони і загони звели у бригади ТрО.

Наповнюються ці бригади, здебільшого, резервістами.

Між іншим, цю модель у 2015 році запозичила у нас Польща, яка теж відновила у себе бригади ТрО, по одній у кожному воєводстві.

Але задачі військ ТрО дублюють функції НГУ. Тому розгортатимуться вони лише у випадку прямої агресії чи її загрози.
Та і майбутня доля їхня, приблизно, зрозуміла - будуть посилені важким озброєнням і підуть на фронт.

Тобто, війська ТрО виконують функцію організованого резерва і охорони, а це трохи не співідноситься з обороною певної території, як це підноситься.

Отже, при деякій неузгодженості і неясності трактувань, війська ТрО існують і територіальна оборона аж ніяк не похована.

2. Іррегулярні добровольчі підрозділи у складі ЗСУ на кшталт естонського Кайтселіту.
Цю ідею колись активно качав Ярош і правосеки з метою легалізації своїх підрозділів 
Так от, тут є одне «але».
Кайтселійт не є підрозділом територіальної оборони. Це воєнізована добровольча організація.
Кайтселіт (Союз оборони) з‘явився ще у 1918 році, як наступник місцевої самооборони в Естонії. Він став основою для утворення естонської армії, але після її формування, Кайтселійт до окупації Країн Балтії совком виконував ті самі функції, що і ДОСААФ в СРСР. Тобто, готував кадри для армії.
Цю ж функцію він виконував і після відновлення Естонією незалежності, з тією відміннястю, що керівнитство Кайтселійту отримало військові звання, а сама організація отримала право формувати підрозділи з числа добровольців.
У 2014 році у зв‘язку з побоюваннями агресії з боку Московії, члени Кайтселійту отримали на руки бойову зброю з правом зберігання її вдома. Народ плавом повалив до органзації.
Але постала чисто бюрократична препона: облік зброї і контроль за її зберіганням та використанням. Тим більше, що в Естонію увійшли війська НАТО і загроза нападу московітів стала не такою явною. Тому, вже у 2017 році зброю почали потихеньку або вилучати, або вимагати її викупити.

Ця ж сама проблема стоїть нині і перед військами ТрО в Україні. З одного боку, коли зброя зберігається в «збройовій кімнаті» у військкоматі під охороною, гарантовано її збереження і облік. З іншого боку, при оголошенні тривоги, бійці можуть бути розпорошені, не мати змоги дістатися до військкомату і залишаться неозброєні перед загрозою нападу противника. В той час, як згуртувавшись за територіальним принципом могли б чинити опір чи забезпечувати порядок на місцях самостійно, або пробиватися з боєм до свого військкомата.
Крім того, військкомати стануть одними з головних цілей при бомбардуванні чи обстрілі міста. Зброя в разі руйнації будівлі військкомату буде знищена.

Тому питання збереження і використання зброї це вже питання довіри уряду до ТрО.

В принципі, ніщо не заважає утворити якусь структуру на кшталт Кайтселійту, хоча б на базі майже почилого в Бозі ТСОУ... а гроші?