І ось ми йдем у бою життєвому -
Тверді, міцні, незламні, мов граніт,
Бо плач не дав свободи ще нікому,
А хто борець, той здобуває світ.
Гімн УПА

пʼятницю, 4 квітня 2014 р.

Пара заміток про кампанію цькування Правого Сектора

heshilao



Полковник Дмитро Ярош - майбутній Гетьман України
Кампанія чорніння проти Правого Сектора:
По-перше, це зразок психозу «обивателя», накрученого дуже кмітливими політтехнологами, і їх методи викликають науковий інтерес і цікавість.
По-друге, це приклад контр-революції і удару у відповідь «системи».Одразу скажу, що я не психіатр, не доглядальниця и лікувати людей від навіюваності і короткозорості не збираюся, тож просто ділюся спостереженнями:

Одна з найнахабніших маніпуляцій, обрана за принципом «чим жахливіша брехня, тим більше в неї повірять» - це розповсюдження «вкидів» про те, що Правого Сектора взагалі не було на Майдані, або ж він десь там відсидівся …

Це використання відомого прийому з маніпулювання масами, який полягає в тому, що якщо 100 людей починають викладати перебіг події в одному ключі, то іншим людям (навіть очевидцям), починає здаватися, що так воно і було, а їх власні уявлення (чи спогади) затираються.


Цим прийомом і вирішили вдарити по ПС,
Варто визнати, що об’єм «вкидів» такий, що людська психіка і пам’ять можуть підвести.
На щастя в мене і з тим і з тим все добре, і я ще пам’ятаю, що і хто говорив\писав\робив у ті дні.

Про ПС були різні відгуки:
Хтось лаяв «фошиздів», які заполонили Майдан
Хтось говорив, що ПС піддається емоціям і лізе на рожен
Хтось хвалив ПС і захоплювався їх рішучістю
Хтось вважав, що вони там зайві, і їм наче й нічого там робити
Хтось стверджував, що Праві перехопили ініціативу, і «украли» протест
Хтось запевняв, що без Правих, яких постійно обзивали провокаторами – Революції не вийшло б.

Та жодному в ті дні не приходило в голову сказати, що їх там немає. Або, що вони ховаються… Чи що вони нічого не роблять.
Провокаторами називали, фашистами називали, хвалили, благословляли – та скажи комусь, що «Правого сектора» там нема – люди посміялися б.

Коли з’явився цей маніпулятивний трюк і коли почалися «вкиди» і чорніння?
В певному обсязі наклепи були від початку. Та поки Правий сектор вважали бойовиками-маргіналами – їх особливо не чіпали

Почалось все в ті дні, коли де хто зрозумів, що Правий Сектор став улюбленцем публіки.
Коли раптом «де хто» зрозумів, що «провокатори» виявилися виразниками думки Майдану в більшій мірі, ніж солідні дядечки з фінансовими інтересами.
Дмитро Ярош виступає на сцені Майдану
Коли реакцію людей на появу Яроша на сцені порівняли з реакцією на появу «деяких інших товаришів»… (з невтішними для останніх висновками).
От тоді стало зрозуміло, що хлопці з ПС занадто близькі до виконання своїх «гидких ідей» капітальної реформи, люстрації, зміни осіб на політичній арені і т.д.
Коли у Майдана раптом з’явилося таке собі «рішуче крило», яке вимагало того ж, що й Майдан, але при цьому мало структуру, лідерів і не могло попросту розійтись по домах, розчинитися «в побуті», не заважаючи серйозним дядечкам ділити портфелі.

Потім раптом Бендукідзе заявив, що наче як, саме радикальні націоналісти, а не старі морди можуть реформувати державу.

У когось тьохнуло серце.

І пішло-поїхало – з ПС почали зі швидкістю світла ліпити «агентів Путіна» і бандитів…

Ліплення йшло погано, фактів не вистачало.
В порівнянні з масштабними крадіями, пройдисвітами, які здавали Росії цілі галузі господарства (а потім і цілі області країни) – знаходилося «аж ціле» відео з «нещасним прокурором» і Сашком, і тому подібна дрібнота.

Але нестачу серйозних звинувачень компенсували істеричністю і маніпуляціями.

Штамп: «Провокатори Майдану» швиденько приховали і витягли штамп: «а їх не було на Майдані!!!»
Штамп: «Горлорізи і шибайголови» швиденько приховали і замінили на: «та вони відсиджувались а укриттях!!!»

Про моральний рівень наклепників, можна судити по абсолютно ублюдочному питанню: а скільки ваших загинуло??? – яким вони трусять в кожній темі і в кожній дискусії (при цьому роблять вигляд, що їм шкода вбитих, яких підраховують в своїх політичних розборках)
З відразою до тих хто ставить подібні питання, все ж нагадаю про хлопців, які розповідали в ті дні, що вони втратили 20 чоловік зниклими безвісти, кількох убитими, а поранених мало хто рахував (при тому, що дисципліна і підготовка все таки зменшувала кількість жертв). Вони цим не хизувались (для них це було хибами організації і помилками), але такою вже була цікавість журналістів…

Деякі почали розповсюджувати навіть вже зовсім комічні байки про те, що Сашко Білий «боявся піти на Майдан»… Еге ж, після кількох воєн з російською армією боявся піти на Майдан…

А якісь людці, які його й в очі не бачили, раптом почали тиражувати штамп: «Сашко Білий - бєспрєдєльщік».

Вже й агентом ФСБ затаврували. За що? За те, що перебував в лавах ПС, чи за те, що був живою людиною, здатною на обурення.

Оскільки переконливих прикладів «бєспрєдєла» ніхто не пред’явив, швиденько була вкинута «асоціативна зв’язка» - на кшталт: Росія нападе, тому що Сашко Білий. Раз Сашко Білий – отже Росія нападе.

Теж саме з Правим Сектором в цілому:
Чому Росія нападе? Патамушта (авторське) Правий Сектор!!!

Ще одна схема деструктивної критики - виставити будь-яку дію опонента в негативному світлі. Будь-яку в буквальному сенсі.

ПС винуватий в усьому:
Поїхали б в Крим – провокатори
Не поїхали в Крим – боягузи
Протистоять п’ятій колоні – провокатори
Не вплутуються в сутички – агенти Кремля
Якби вони когось вбили – були б провокаторами і агентами
Їх вбивають – все одно вони провокатори і агенти
Протестують на вулицях – працюють на дестабілізацію
Просто пишуть\говорять\обговорюють – нероби, які відсиджуються в укритті…

Але істерика, як мені здається, зробила свою чорну справу – Україна втратила свій історичний шанс, пов’язаний з Правим Сектором і Майданом.
На реформах, про які говорив Бендукідзе, можна поставити хрест.
Хотілося б помилятися, звісно…

----
Якщо лідер ПС, Д. Ярош, постійно підкреслював, що протестний рух має бути єдиним і уникав різких слів на адресу інших сил і груп, то його противники не були настільки ж шляхетними, і намагались змішати його і ПС з багном.

Потім перейшли до вбивств, катувань і викраденнь – нова влада швидко перейняла і вдосконалила практику Янука.

Звісно, можна сказати, що Ярошу слід було бути досвідченішим і обережнішим (навіть в дрібницях), оскільки по сусідству розмістилося таке зміїне кубло, але що поробиш, всі ми люди.

P.S. Я іноді думаю, що цій кампанії чорніння по своєму допомогла Кримська криза и спосіб її «вирішення»… В умовах приниження і розладу, деякі люди почали шукати «простих шляхів» боротьби з Путіним.
Їм легше затаврувати Сашка агентом Путіна, ніж поглянути правді в очі.

Вони почали волати (підбурювані провокаторами), що всі біди через Правий Сектор. Як в Грузії, де ті, хто боявся прийняти і зрозуміти руйнівну роль Росії, почали нести ахінею, про те, що то Саакашвілі посварив їх з «братнім» російським народом, спровокував війну, що біженці на його совісті.
Важче виявилося прийняти Росію, як ворога, важче було зрозуміти мовчання командування протягом трьох тижнів – але було легше почати валити провину на Правий Сектор.

От хто винен в наших бідах і приниженнях. («відьма» спровокувала шторм і град, давайте її спалимо!!)

Залишилося ще видати керівників Правого Сектора Кремлю і можна буде з радістю оголосити, що з путінськими агентами покінчено і перемога над Росією отримана!

Запозичено на ресурсі http://heshilao.livejournal.com/205286.html
Переклад з російської Яреми Галайди