І ось ми йдем у бою життєвому -
Тверді, міцні, незламні, мов граніт,
Бо плач не дав свободи ще нікому,
А хто борець, той здобуває світ.
Гімн УПА

понеділок, 7 серпня 2017 р.

Не замилюйте нам очі!

Ярема Галайда


Гламурне окозамилювання
Знову викликав нездорову реакцію на свою критику і звинувачення у зрадофільстві.
Деякі товаришочки - урядові волонтери - хваляться тим, як вони прекрасно переоснастили армію. Ну от взяти, хоча б, ВДВ і викладають світлину-порівняння: на задньому плані десантура зразка 2014, на передньому - 2017.
Як на мене - це типове окозамилювання.
Виглядає красиво, а по суті, зміни - ніякі.

Розумієте? Начепивши на солдатиків нову чистеньку форму та каски нового зразка їх бойові якості не покращите. А це єдина видима зміна. 
Рюкзак новий? Так РД-54 мало чим від нього гірший. Він навмисне розроблявся для потреб ВДВ, з урахуванням світових тенденцій того часу, і досі залишається одним з найкращих у світі. Хоч і совковий...
Новомодні обвіси, планки Пікатінні та пластикові приклади начеплені на стародавній, давно морально застарілий АК, жодним чином не покращують його тактико-технічні характеристики, не змінюють зовнішньої та внутрішньої балістики кулі випущеної з нього. А от мороки по догляду додають чимало.


І ось це видають за переозброєння?

Так, виглядає, на перший погляд вражаюче. 
Окуляри і все таке. 


Я не закликаю одягати наших солдатиків у форму часів Совка.
Але невже вся реформа зводиться до понтів?
Постійно читаю бравурні пости всіляких провладних волонтерів про ті делікатеси, якими годують у солдатських їдальнях, про наворочені сухпайки, неопалимі моряцькі роби...
Спитайте у солдатів на фронті: чи у них є це все?
Судячи з того, що повідомляють з "учебок" та з фронту - нема.


Де ці геніальні та непереможні Ятагани, Булати, Оплоти, важкі БМП? 
Чому за три роки війни Укроборонпром так і не вирішив питання постачання нових двигунів для танків та БМП? А за відновлені старі саджають?
Нові системи озброєння де? 
Нам розповідають про нову армію професіоналів, а озброюють її стрілецькою зброєю, яка розроблялася для масових армій часів, коли гребли всіх підряд, а за потреби, можна було й дванадцятирічних пацанів навчити за два дні нею користуватится. Тільки ж бойові якості такої зброї були не найвищому рівні і поступається вона практично всім зразкам у світі. А нам розповідають, з таким пафосом наче, якщо на те застаріле одоробло почепити чудернацький "обвіс", то воно стане мало не фотонною гвинтівкою і ми маємо радіти, наче діти і славити геройських придворних волонтерів.
Чому проблема з автотранспортом не вирішена? Досі вояки ганяють на волонтерських "тачках" і ремонтуються волонтерським коштом, при чому не записних волонтерів, а реальних волонтерів.
Ми ж маємо всі ці АвтоЗАЗи, Богдани, КрАЗи. То в чому ж проблема? Де легкий позашляховик для армії? За чотири роки не примудрилися розробити хоч щось?
Ну так подивіться на американський Хамві. Корито з потужнім двигуном і невбиваємою підвіскою, жорсткою, наче на тракторі. І нормально справляється. Важко зробити щось подібне?
Це що? Саботаж чи недбальство?
Ще гірше виглядає становище речей з виробництвом і постачанням боєприпасів. Їх виробництво так і не налагоджене. Закупляємо за кордоном або доїдаємо совкові запаси.
Луганський патронний завод втрачено. Ну і? За три роки не спромоглися збудувати новий? 
Президент хвалився, що за три роки відкрилося 60 заводів. Так чому ж серед тих шести десятків немає жодного патронного? ЗСУ не вживає набої?
Якщо ж повернутися до ВДВ, то хотілося б побачити не манекени у гламурному шмоті, а новітні бойові машини, на кшталт американських Страйкерів та Бредлі або французьких Некстерів  замість древніх БМД-1, розробленої в 60-х роках минулого століття, та БМД-2, яка від БМД-1 відрізняється лише автоматичною гарматою і успадкувала від попередниці всі її вади. Ви бачили ЯК горить БМД? А пробували у ній поїздити?
Не раджу. 
Хотілося б побачити не отари стародавніх поліцейських броньовиків АЕ-105 Саксон з Британії а щось схоже на, британський же, Віккерс.
Може оборонка розробила нові артсистеми, спеціально пристосовані для потреб ВДВ? Може розроблені і прийняті на озброєння легкі міномети?
Щось не чув аби десантура розжилася 60-мм ротним мінометом з облегшеною плитою, про який стільки було ґелґотіння у 2016 і який мав замінити 82-мм міномет, розроблений ще у далекому 1933 році.
Заміни гарматі Д-30 теж нема.
А ресурс стволів тих раритетів далеко не безмежний.
Може розроблена заміна безвідкатній гарматі, яку за совка чомусь називали гранатометом, СПГ-9? А практично всі вони зношені і випрацювали свій ресурс. Для тих хто цікавиться - це 700 пострілів. Під час боїв у Пісках ми за місяць не дуже напруженої експлуатації випустили по противнику 452 осколкових снаряди. Може десь у нас виготовляють боєприпаси для СПГ? І це при хронічному дефіциті протитанкових засобів у військах.

Може з'явилися нові важкі кулемети, хоча б і передрані з совкового Утьоса?
Ні! У нас все ще вершиною творіння у цій царині залишається стародавній важелезний ДШК. 
Замість налагодити виробництво кулеметів західного походження, оборонка вперто кліпає український варіант ПКМа, який вважався лайном вже у перші роки експлуатації.
Давно стоїть питання випуску осколкових "пострілів" для РПГ-7. Їх вже 40 років випускає Китай, 20 років Московія. І тільки нам вони не потрібні. Дивні шляхи твої Генштаб та МО України!
ЗУ-23-2 вилучаються, а що замість неї планують? "Зушки" ж не погано справлялися, як засоби підтримки піхоти і відмінно відпрацьовували по наземних цілях. Може варто було би розробити легку автоматичну гармату на станку, більш пристосовану для потреб піхоти та десантури?
Флот - взагалі пекло. Бірюков хвалився негорючою робою для матросів. Прекрасно! Тільки от не хвалиться, чомусь, тим на чому ті матроси мали б ходити у море. За три роки, з гріхом навпіл, зуміли ввести до складу ВМСУ аж два бронекатери, збудовані ще ДО війни!!! При чому катери ці будувалися для потреб річкових флотилій. Тобто, у морі, з іхнім смішним артилерійським озброєнням, від них мало толку. Ходять чутки, що американці хочуть передати Україні з десяток своїх застарілих сторожевих катерів. Їх теж прийматимуть три роки?

Проблемам нема числа! І їх необхідно негайно вирішувати, а не слухати байки балаболів.
А нам, даруйте, тулять показушну туфту.
Для чого? Аби розповісти, що все прекрасно і армія наша нічого не потребує, завдяки "титанічній" роботі штатних волонтерів?
Заради самомилування? Заради того аби приспати нас хибними надіями і впевненністю, що ЗСУ круте?
Так згідно міжнародних рейтингів ЗСУ за три роки війни, незважаючи на отриманий бойовий досвід скотилися з 26 місця на 30.
Тому і питання у мене: Панове, навіщо ви брешете і намагаєтеся пошити нас в дурні?